Monday, September 28, 2015

donut


Air 1cawan.. air xsejuk xpanas.. air suhu biasa..
Tuang air 1cawan td dlm gelas lebih besar.. letak gula 4 sudu makan..
Kacau smpai larut..Sis dah larutkn gula dlm air? Dah masuk kn yis kacau bagi sebati? Biarkan dia rehat (2-5mnt) dia akan naik sendri .. Dlm 2-4mnt je
smile emoticon
Letak mauripan dlm air gula yg dah larut td 2 sudu makan iaitu bersamaan 1paket mauripan..
Kacau sampai sebati.. letak tepi dlu..


Letak 4cawan tepung gandum..dpt dlm 24biji je.. 4 cawan tepung kne gula 1 paket mauripan.
 Baru siap buat...500gm tpg...1 peket yis...1 n suku cup air...ngam2 ok...


Letak 4 sudu makan majerin. (guna butter tok buat kek dia akn jadi lembap.. basah2 gtu)

Tepung & majerin yg dah sebati.

Air gula + mauripan yg dah kembang..

Masukkan sikit2 dlm tepung & uli..

Tutup rapat.. biarkan sejam..Hasil lepas sejam.. Tumbuk buang angin.. Lepas tumbuk uli sikit2 je..Bentukkan..dah bentuk.. panas kuali.. dah panas goreng yg first bentuk.. kira sempat naik jgak 
smile emoticon

Goreng
Raja Intan Shafinaz's photo.
 
Blend gula
Raja Intan Shafinaz's photo.
 
Siappp wink emoticon heart emoticon

No comments:

Post a Comment