Air 1cawan.. air xsejuk xpanas.. air suhu biasa..
Tuang air 1cawan td dlm gelas lebih besar.. letak gula 4 sudu makan..
Kacau smpai larut..Sis dah larutkn gula dlm air? Dah masuk kn yis kacau bagi sebati? Biarkan dia rehat (2-5mnt) dia akan naik sendri .. Dlm 2-4mnt je
Letak mauripan dlm air gula yg dah larut td 2 sudu makan iaitu bersamaan 1paket mauripan..
Kacau sampai sebati.. letak tepi dlu..
Letak 4cawan tepung gandum..dpt dlm 24biji je.. 4 cawan tepung kne gula 1 paket mauripan.
Baru siap buat...500gm tpg...1 peket yis...1 n suku cup air...ngam2 ok...
Letak 4 sudu makan majerin. (guna butter tok buat kek dia akn jadi lembap.. basah2 gtu)
Tepung & majerin yg dah sebati.
Air gula + mauripan yg dah kembang..
Masukkan sikit2 dlm tepung & uli..
Tutup rapat.. biarkan sejam..Hasil lepas sejam.. Tumbuk buang angin.. Lepas tumbuk uli sikit2 je..Bentukkan..dah bentuk.. panas kuali.. dah panas goreng yg first bentuk.. kira sempat naik jgak
No comments:
Post a Comment