TRIO MARBLE CAKE.... simple but yummy!
Resepinya...
Resepinya...
Bahan:
300g butter
280g tepung gandum*
1 sdk baking pwdr*
1 sdb susu tepung*
5 biji telur
250g gula castor
1 sdb ovallete
300g butter
280g tepung gandum*
1 sdk baking pwdr*
1 sdb susu tepung*
5 biji telur
250g gula castor
1 sdb ovallete
Ovaĺlete berfungsi sebagai pelembut dan menggebukan kek..boleh klu x letak tp kurang gebu lah..just naik sbb ada baking powder tp x lembut dan kurang gebu
20g air
1 sdk esen vanilla
Pewarna
Caranya:
1. Pukul butter hingga kembang. Masukkan tpg + susu tepung + baking pwdr.
2. Pukul telur + gula + ovallete hingga kembang.
3. Masukkan bancuhan telur ke dlm bancuhan tepung. Kacau sebati dan masukkan air + esen.
4. Bahagi adunan kpd 3 bekas. Warnakan mengikut kesukaan. Ambil sesenduk adunan dan sendukkan ditengah2 loyang. Senduk pula adunan warna lain dan letak atas adunan pertama. Seterusnya selangselikan hingga habis. Hentakkan sedikit loyang dan bolehlah dibakar dgn suhu 180C selama 1jam atau hingga masak....siapp!!
1. Pukul butter hingga kembang. Masukkan tpg + susu tepung + baking pwdr.
2. Pukul telur + gula + ovallete hingga kembang.
3. Masukkan bancuhan telur ke dlm bancuhan tepung. Kacau sebati dan masukkan air + esen.
4. Bahagi adunan kpd 3 bekas. Warnakan mengikut kesukaan. Ambil sesenduk adunan dan sendukkan ditengah2 loyang. Senduk pula adunan warna lain dan letak atas adunan pertama. Seterusnya selangselikan hingga habis. Hentakkan sedikit loyang dan bolehlah dibakar dgn suhu 180C selama 1jam atau hingga masak....siapp!!
kek mendap?
Byk sbb knape kek mendap selepas masak...antaranya x cukup masak, loyang kecik atau terlebih baking pwdr @ soda bic....akk x pasti mana satu sbbnya utk kek
No comments:
Post a Comment