#5 cawan jus pandan..
#Setengah cawan tpng gandum..
# setengah cawan tpng beras
#Sedikit kapur mkn..
# garam sikit
Semua bahan dibancuh dan dimsk dng api yg slow..sampai pekat..baru cetakkan atas tutup periuk..tadahkan cendol yg dicetak dng air masak..
Buat sampai habis...
Pastu...masakkan air gulanya..
Bahan: Gula melaka...gula putih sikit..daun pandan..masak api slow..sampai pekat..
Perahkan santan kelapa dng air masak..ambil pati dia..
Dah siap semua bahan kat atas..baru campurkan..
Kihkihkih..tu cara kita buat cendol tutup periuk...
Pakai tepung hwo kwei....
1 botol tepung
4 cwn santan
1 cwn gula
Sedikit garam
Cendol
Masok santan n tepung godak samp. Sebati n mask dlm api yg sederhana.... Bru msok gula n grm.... Bila dah likat bru masokkn cendol matikn api.....
Salai daun pisang....
Blehler balut n simpn dm peti ais.... Fuhhhh sedapppp.....
No comments:
Post a Comment