Sunday, September 13, 2015

karipap


4 sb margerin
Sedikit minyak msk
1 kg tepung
Secubit garam
Air secukupnya
Cara: resepi sm cm sis.. bezanya marjerin tu sy x cairkn n trus gaul ngan tpung.
Cairkn margerin n didihkn bersama minyak masak. Tuangkn terus ke dlm tepung n garam. Ramas2 kn adunan hingga sebati.. Campurkn air n uli hingga mjd doh..
 Klu sekilo tepung. Minyak letak dua senduk lauk . planta 2 sudu besar. Satu kn minyak dgn planta. Bila dh cair planta. Terus tuang atas tepung.
Kak, sy plak bg mnyk btul pns, pstu ms nk msukkn karipap sy tutup api. Dh msuk semua bru sy bka api blk. Ms mula2 nk pnskn mnyk tu jgn bka api bsr trus. Bka sedang je, smp dia pns
 kalw nk karipap xmenggerutu, masukkan karipap mase minyak xpanas sgt. mmg xmenggerutu . insya'Allah try la
Tabur tepung bila nk tindih kan karipap tu. Mcm sy buat.Buat mcm sy nie. Sy bisness karipap. Sy tindih mcm nie. Letak dlm peti sejuk. Klu nk goreng. Akak keluar kan dulu dlm setgh jam baru goreng tau. Klu terus nk goreng. Memang kulit karipap abis terkoyak. Bila dh tunggu setgh jam ke. Akak nk lerai kn dari yg lain tu senang je. Sy selalu letak bawah kipas lepas keluar dari peti sejuk. Sy dh 20 tahun bisness karipap
 tahan 4 hari. Tpi yg penting inti dlm tu kena betul kering ya. Jgn basah. Cara nk masak inti pun kena pandai. Klu x. Dua ari dh basi inti dlm. Sbb basah.

Sy masak inti sgt senang tpi sedap. Sbb sy buat untuk niaga. Resepi dia
Kentang
Gula

Garam 
Serbuk kari cap ayam or daging cap jenama babas
Campur semua sekali dlm pemangang ajaib. Pas tu masak dgn api paling slow. 
Mudah kan. X payah letak air. Sbb gula tu akan cair nti.
 Inti sis leh buat cara sy klu nk. Sbb sy punya inti paling mudah sgt. Tpi sedap. Terus masuk kn gula.garam.aji no. And serbuk kari. Mudah kan. Masuk sekali semua. Jgn letak air . nti gula akan cair. Api kena kecil bila masak inti.
 Bila dh masak. Terus buka penutup pemangang ajaib tu. Just kacau je sampai kering. X payah nk letak gula . terus inti cntik je kering nya.
 Ye ubi kentang. Klu nk buat keledek pun sis leh buat mcm nie.
Cuma yg pnting pd karipap inti dia kan. So sis jgn kedekut gula dlm inti. Klu inti manis insya allah karipap bila makan rasa sedap.
 Sebati kan je terus garam.gula.aji no. Dan rempah kari dgn kentang yg belum masak. Kacau dulu sebati kan semua dgn kentang tu. Lepas tu baru sis buka api ya. Tpi dgn api yg kecil je. Tutup pemangang ajaib. Dlm 10 minit ke. Sis buka n kacau kentang tu. Klu masih berair. Sis tutup balik penutup pemangang tu. Bila buka tgk dh agak x berair lagi. Sis kacau sampai kering je.
Ada setengah org letak gula time lepas kentang empuk kan. Tu sbb inti mereka ber air. X leh nk kering. Bila jdi mcm tu. Kulit karipap akan terbuka bila goreng nti. Lagi satu karipap x leh tahan lama. Sbb inti cepat basi.
 Sy buat x tumis pun. Bwg tu lh punca cepat basi inti

Bahan nie sy sekali kan terus. X payah dh susah susah lepas dh empuk nk letak gula ke garam ke. Sy terus masuk kn sekali dlm kentang. Jgn letak air. Sbb gula akan cair jdi air.
X payah bancuh dgn air pun. Terus letak je serbuk rempah kari tu dlm kentang juga.
Air x tlalu bnyk, ckup2 je, sbb lps da siap wt doh tu msuk plastik jp, tutup rpt bg peluh lbh krg 1/2 jam, nti dia akn lembut sndr adunan. Sbb tu air x bnyk pn xpe tmbhn dh ada marjerin. Sy ikut cr tu.

 Tepung sekilo
2 senduk besar minyak masak. 
2 sudu besar planta or marjerin

Minyak dgn planta satu kan. Masak atas api. Just naik cair kan plnta tu je. 
Pastu air untuk bancuhan pd tepung. Dua sudu besar garam satu kan dgn air sejuk dlm peti ais. Garam mesti sebati kn dlm air sejuk ya. Ada setengah org letak garam terus dlm tepung kan. Klu garam sebati kan dlm air sejuk. Bila uli dgn tepung. Doh semua terasa dgn perasa garam.
Sis pakai jug kecil je . rasa dgn lidah dulu masin air tu. Baru tuang sikit sikit pd tepung
 Sis pakai jug kecil je . rasa dgn lidah dulu masin air tu. Baru tuang sikit sikit pd tepung
Sy uli sikit sikit tepung tu dgn air sejuk. Supaya doh tu x lembik. Klu x penat nk menguli sekali semua dlm sekilo. Sis paham ke sy terang kan nie.
Sebelum nk letak karipap pd dulang tu. tabur tepung ya pd dulang tu. Nti nk goreng jgn terus goreng ya. Tunggu 10 minit baru goreng. Sbb klu keluar dari peti sejuk. Karipap payah nk cabut kan dari dulang kn. Klu dh 10 minit otamatik leh tanggal dgn mudah je. Klu nk cepat sis letak bawah kipas angin . mcm sy buat. Letak karipap bawah kipas angin. Dlm 5 minit otomatik dh senang nk lerai kan dari tindih tindih tu.
 Klu nk wat frozen pun boleh. Dlm plastik sis tabur tepung gandum . pastu sis susun tindih mcm sy buat tu. Sis stepler je plastik tu. Pas tu sis letak kt tmpt beku atas sekali tmpt ais batu tu. Leh tahan seminggu sis. Sy bnyk buat yg frozen cara mcm nie. Tu sbb sy ajar kan.kulit karipap mesti jgn lembik bila d uli. Nk ikut cara pendpt kwn kwn lain pun boleh. Masak separuh masak.tpi sy x suka. Sbb kulit karipap bila d goreng kali kedua jdi x cntik kulit dia. Sbb kali pertama kulit tu dh serap minyak. Pas tu nk goreng kedua kali nya. Kulit jdi lebam la sis. Cara sy klu boleh nk goreng terus goreng sampai masak.
 Masa lepas cetak karipap semua dh siap. Sis masuk dlm plastik susun dgn cara taburkan tepung setiap tindihan karipap antara karipap yg lain. Lepas tu terus stapler plaster tu. Letak trus dlm freeze tmpt ais batu. Cara nk goreng yg frozen nie. Keluar dulu dari peti ais. Biar dlm10 minit ke atau 15 minit. Baru la boleh d goreng sbb time tu kulit karipp tgh keras x leh nk cabut antara kulit karipap yg lain.lepas 15 minit nk lerai kan dh memang mudah sgt.

Cara yg elok jgn uli terlalu lembik. Nti doh x tahan lama. Bila doh terlalu mengandungi air. Bila nk goreng tu sbb kulit jadi mengerutu. Lepas tu kulit luar je masak dlm x masak lgi. Klu boleh jgn uli doh terlalu lembik ya. Nti nk goreng kulit x cntik.
Sy tindih je setiap karipp yg sy buat. Leh tahan 4 hari dlm peti sejuk. Bila nk goreng keluar kan dulu . lepas 5 or 10 minit. Boleh la d goreng . jgn keluar terus peti sejuk terus goreng . nti rosak kulit karipap.
 Lagi satu pertua nk karipap ranggup sampai ptg. Planta jgn terlalu bnyk sgt. Nti kulit karipap cepat liat. Kedua pula plnta nie mudah serap minyak.
Minyak jangan panas sangat... Letak sebelum panas... N balik2 kan... Utk yg seterusnya kecilkan api dulu.. Pastu rasa dah sejuk sikit baru masuk yg kedua pula

https://www.facebook.com/groups/1399614277028551/

No comments:

Post a Comment