KEK COKLAT KARAMEL MOIST KUKUS Noxxa
BAHAN KARAMEL
STEP 1:
2 sudu gula pasir di tabur dalam loyang,2 sudu air
Gula karamel tu lupa nk edit tdi sy tukar ke 4 sb gula+2 sb air sebab nk byk kuah cm pic atas tu
STEP 2:
Buka api perlahan dan buat gula hangus atas dapur gas
STEP 3:
Bahan B
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanilla
3 biji telur
2 kpg roti gardenia(blend ngan susu cair)
STEP 4:
Kacau perlahan bahan B. Make sure jangan berbuih!.. Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
STEP 5:
Kukus selama 10minit.. Guna kaedah yg letak air
Bahan A:
1 cawan serbuk koko (jangan terlebih nanti pahit!)
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak
CARA PENYEDIAAN
Satukan semua bahan ke dalam periuk, kemudian gaul rata dan masak atas dapur gas dengan api perlahan sambil kacau hingga sebati. Padamkan api dan rehatkan sekejap.
Bahan B:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
*semua bahan diatas di ayak
Bahan C:
4 biji telur- pukul dgn whisk, mixer atau blend
CARA PENYEDIAAN
* Loyang jgn lupa tutup atas ngan aluminium floi atasnya yer..
Satukan Bahan A,B,C dan gaul sebati dengan menggunakan senduk. Tuangkan adunan ke dalam loyang karamel tadi. Kukus selama 40 minit sehingga masak. Nak tahu dah masak ke belum, cuba cucuk dengan lidi sate atau garfu. Kalau tak melekat, maksudnya dah masak la tu.
No comments:
Post a Comment