- Ain Hazrin Goreng dlu tauhu telur nie...tumbuk kn bwang putih ..bawang besar ditumis letak isi ayam ..letak air ckit...jgn lupa lada putih ckit...cmpur cendawan ..sawi cine ...last skali bru ltak tauhu tu....
- Dzu Joseph Klu saya,ptg tauhu tu pastu salut dgn tpg gandum sikit baru goreng skjp.tauhu x pecah...pastu msk cam sis Yatie Othman ajar tu..fav ni.
- Farhana Lukman Nih mmg feveret. Tauhu ni gorg dulu lpastu msk dgn kcg peas + brokoli + cendwn. Rangup je rasa kcg peas tu. Xpyh gorg lme sgt.
- Noor Hazliza Sy suka goreng gan telur. Potong bawang putih,bawang besar tumis. Pastu da garing buh tauhu ni. Potong la bulat2. Pas da nampak kuning2 sikit,pecah kan telur. Garam n aji jgn lupa
- Kasmawati Kj Sy suka tauhu ni tp mn nk beli tauhu ni erk yg halal tanpa was2 hehehe
- Nur Narquiyah Halil Sy beli kt pasaraya je, ada tanda halal jakim tu amik jela, tp make sure warna fia putih lg.
- Nadieya Hasan Blend tauhu & tauhu jepun, isi ayam/udang/dsbnya, telur dgn sedikit cukup rasa. Gaul dgn cili merah d potong halus serta daun bwg n sup pas2 kukus. Dh siap kukus potong n celup telur dan bole la goreng. Cuba la.. Sedappppp
- Nurulmiji AdamSchania Halia n bwg putih dcincang halus pastu dgn minyk sikit tumis bhan cincang td dgn udang basah(lau x de udang kering pn bole)pastu buh air (bnyk mana yg nk) buh sos tiram,kcap biasa 3sudu garam n aji last skali air bncuhan tpg jagung da pkat matikn api,
Syur brokoli,sawi jpun n tahu jpun tu d kukus dahulu kmudian susun dlm pggan yg dlam,simbah kuah td kat atas syur tu semua - Kay Hamidah Jamil Potong tauhu telor ni, lomor dgn tepung jagung, goreng dlm minyak panas hingga perang sikit, take out. Pastu boleh add into sayur campur, minced chicken wth tofu etc..
- Ct Noriani Sory.. Tofu ni memg bau busuk ke? Pernah bli.. Bila bukak ja..pecah & busuk.. So, sy buang.. Skang dh xbli dah.. Bli kt pasaraya... Mohon pencerahan.. Suka makan ni..time makan xdak plak bau busuk tu..
- Kathalina Kathalina tauhu jpn ni kne hty2 bli nye...klau dlm tu dh berair wane kuning jgn beli...mmg busuk..n dia akn hncur
- Siti Hariah Suhaili tauhu goreng dulu, tumis bwg putih cincang dan halia hiris nipis, daging dihiris nipis( pastikn daging perap dgn tepung jagung sekejap utk daging rasa lembut dan juicy) bubuh sos tiram, perasa, sikit gula, lada hitam kasar dan minyak bijan sikit. masak sekejap saja lepas tu letak air sikit utk kuah dan tepung jagung sikit bagi pekat.. last sekali baru tabur daun bawang yg dipotong panjang gaul2 sekejap..siaap!
- Syahid Ibrahim tofu ni leh goreng kosong je tanpa tepung..sbb ada telor..nanti bila dh goreng dia jd mcm bergedil..jgn lama sanggat nanti keras..pastu boleh buat kuah dia...nk jadikan lauk pn boleh..makan dgn mee pn boleh..ni salah satu resepi mudah...
goreng dan asingkan tofu..
bahan kuah..( seafood sauce chinese style)
udang di potong dadu..sotong di potong dadu..isi ikan di potong dadu..minyak bijan..sos tiram..bwg putih..snow peas..baby corn..carrot slice..air rebusan ayam atau seafood..kalau xda leh jr pakai chicken stock yg dh siap tu..tepung jagung utk pekatkan..perasa ayam..
cara cara nya..
tumis bawang putih..
masukkan air rebusan dan perasa ayam..masukkan seafood dan segala sayur..masukkan bahan perasa dan minyak bijan/ sos tiram..last skali bancuhan tepung jagung..x terlalu pekat x terlalu cair..tuang atas tofu..slmt mencube..
No comments:
Post a Comment