Tahrunnisah Jali added 2 new photos.
Laksa beras homemade...insyaallah bersih..tak putus..dan warna pun putih serta sangat menjimatkan wang memandangkan skrg semua barang dah naik rege...jom buat sendiri...2 cawan tepung beras boleh dpt 1kg laksa....
Laksa beras homemade
Laksa beras homemade
2 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
Garam
1 1/2 cawan air panas mendidih
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
Garam
1 1/2 cawan air panas mendidih
●sediakan periuk yang berisi air tuk merebus laksa sehingga mendidih
●Sediakan bekas/mangkuk besar..
●Isikan tepung2 dan garam dlm bekas
●curahkan air panas mendidih sedikit demi sedikit dgn guna senduk # amaran jgn guna tangan ye nanti melompat2 kepanasan dah suam2 sikit baru uli ngan tangan
●uli sehingga semuanya sebati...
● masukkan dlm acuan maruku dan tekan dlm periuk air mendidih tadi...masa ni jangan kacau ye laksa dlm periuk tu kang putus plak..biarkan sebentar baru kacau perlahan2 ..dlm 3 / 4 minit angkat ...siap tuk dihidangkan ngan kuah
> segera pindahkan ke dalam bekas berisi air sejuk selama 1 minit atau alirkan airpada laksa utk buang kanjinya.Kemudian toskan ...Sedia untuk digunakan untuk hidangan anda..Selamat mencuba
●Sediakan bekas/mangkuk besar..
●Isikan tepung2 dan garam dlm bekas
●curahkan air panas mendidih sedikit demi sedikit dgn guna senduk # amaran jgn guna tangan ye nanti melompat2 kepanasan dah suam2 sikit baru uli ngan tangan
●uli sehingga semuanya sebati...
● masukkan dlm acuan maruku dan tekan dlm periuk air mendidih tadi...masa ni jangan kacau ye laksa dlm periuk tu kang putus plak..biarkan sebentar baru kacau perlahan2 ..dlm 3 / 4 minit angkat ...siap tuk dihidangkan ngan kuah
> segera pindahkan ke dalam bekas berisi air sejuk selama 1 minit atau alirkan airpada laksa utk buang kanjinya.Kemudian toskan ...Sedia untuk digunakan untuk hidangan anda..Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment