Tuesday, September 15, 2015

karipap pusing




Doh myk
1/4 cwn myk dipanaskan
2 ½ cwn tepung
secubit garam
air paip secukupnya
sebatikan,berhenti masuk air bila
doh x lekat di tgn



Doh margerin
1 ½ cwn tepung
2 sdm shortening
1/2 cwn margerin/atau lebih
sebatikan hingga jd doh


 x campur air ya..selagi x jd doh masukkan margerin sikit2 ..x semestinya doh dia lembik..agak2 boleh kepal stop margerin..akk ulang..hanya margerin shja xde guna air




bulatkan doh myk dan
doh margerin sama byk
x kisah le bpe biji korang nk..5 6 7 ke 8 bj..janji sama byk



leperkan sedikit doh myk
masukkan doh margerin didlmnya





jadi seperti ini
rehatkan dlm 5 min



ambil 1 bahagian doh td canai


selepas tu sapu air
sedikit shja..calit2 lebih kurang
jgn byk ye nanti doh lembik pulak
nak bg kelopak dia melekat bila
dah grg nanti





seperti ini 
kemudian gulung lg




kemudian di potong annggaran 1/2 in
atau lebih sedikit





canai seperti ini/jgn nipis/tebal pun xpe..
sebelah bawah yg siap di canai 
yg akan kt isi kan inti bukan yg atsnya ya
maaf xde pic yg dh buh inti





No comments:

Post a Comment