Lg nk share resepi bisnes saya...cream puff dgn filling creamy custard seakan aiskrim...mkn time sejuk sdp ni..hihi
CREAM PUFF
-----------
-----------
bhn puff:
A:
300 ml air
160 gm butter
2 sdb gula pasir
1 sdt esen vanilla
1/2 sdt garam halus
160 gm tpg gandum
300 ml air
160 gm butter
2 sdb gula pasir
1 sdt esen vanilla
1/2 sdt garam halus
160 gm tpg gandum
B:
4 bj telur gred A
4 bj telur gred A
Cara:
Didihkan air..msukkn semua bhn kecuali tpg gandum..biarkan butter gula garam smpi cair..msukkn tpg gandum.. kcau smpi sebati..ttup api..sejukkn skjp(msa tu blh bt sos custard)..masukkn telur ke dlm adunan dn putar rata n sebati(guna mixer ye)..masukkn dlm piping bag..guna nozzle 854..alas tray dgn baking paper..paipkan adunn..spray adunn yg dh dipaipkn td dgn air utk mmbntu puff naik..bakar suhu 200'c slma 30mnt@keperangan(ingt jgn kuarkan puff sblm puff btl2 msk t puff anda akan turun n penyek)
CREAMY CUSTARD(adunn ni dpt byk..dpt paip 3x adunn creampuff kt ats tu ye)
Bhn A:
2 bj telur(gred A)
6 sdb gula
1 sdb tpg jagung
1 sdb tpg gandum
1 sdt esen vanilla
1 1/2 cawan susu segar@cair
6 sdb gula
1 sdb tpg jagung
1 sdb tpg gandum
1 sdt esen vanilla
1 1/2 cawan susu segar@cair
Bhn B:
1 cwn whipping cream(pukul kental)
Cara:
Dlm periuk..satukan semua bhn..whisk rata..ltk ats dapur..nyalakan api kcl..whisk non stop smpi pekat..ttup api sejukkan..custard dh sejuk satukan dgn bhn B..simpan peti sejuk..bila puff dh msk n sejuk gunting sdkt puff paipkan filling custard..ayakn gula icing..siap
No comments:
Post a Comment