Wednesday, September 16, 2015

CREAM PUFF

Lg nk share resepi bisnes saya...cream puff dgn filling creamy custard seakan aiskrim...mkn time sejuk sdp ni..hihi
CREAM PUFF
-----------
bhn puff:
A:
300 ml air
160 gm butter
2 sdb gula pasir
1 sdt esen vanilla
1/2 sdt garam halus
160 gm tpg gandum
B:
4 bj telur gred A
Cara:
Didihkan air..msukkn semua bhn kecuali tpg gandum..biarkan butter gula garam smpi cair..msukkn tpg gandum.. kcau smpi sebati..ttup api..sejukkn skjp(msa tu blh bt sos custard)..masukkn telur ke dlm adunan dn putar rata n sebati(guna mixer ye)..masukkn dlm piping bag..guna nozzle 854..alas tray dgn baking paper..paipkan adunn..spray adunn yg dh dipaipkn td dgn air utk mmbntu puff naik..bakar suhu 200'c slma 30mnt@keperangan(ingt jgn kuarkan puff sblm puff btl2 msk t puff anda akan turun n penyek)
CREAMY CUSTARD(adunn ni dpt byk..dpt paip 3x adunn creampuff kt ats tu ye)
Bhn A:
2 bj telur(gred A)
6 sdb gula
1 sdb tpg jagung
1 sdb tpg gandum
1 sdt esen vanilla
1 1/2 cawan susu segar@cair
Bhn B:
1 cwn whipping cream(pukul kental)
Cara:
Dlm periuk..satukan semua bhn..whisk rata..ltk ats dapur..nyalakan api kcl..whisk non stop smpi pekat..ttup api sejukkan..custard dh sejuk satukan dgn bhn B..simpan peti sejuk..bila puff dh msk n sejuk gunting sdkt puff paipkan filling custard..ayakn gula icing..siap
  • Nozzle cod 854 dear
  • Klu buat tp x hbs smpn dlm peti , esoknye ok lg x sis?~ Klu blm ltk filling blh bakar semula..klu dh ltk lg sdp..hehe
  • Whipping cream tu non dairy or dairy sis? ~ Non dairy
  • Non dairy Whipping cream dear..klu cair tu whipped cream
  • Susu segar@cair tu maksudnya--->susu segar yg beli seperti marigold or HL atau susu cair dlm tin -evaporated milk
  •  susu segar cam mari gold , duthlady tu. Kalau duthlady saya suka guna full cream. Lg lemak.
  •  tip...
  • Kalau xnk puff tu turun..time dlm oven puff mgembang,ambik lidi cocok bhgian atas puff tu pastu sambung bakar balik smpai kuning..insyallah tak turun
  •  Sy buat x renjis air pun...dah paip atas dulang terus bakar..pastu dh npk puff tu mgembang kluakn cocok laju2 semua puff tu..masukkn balik dlm oven n sambung bakar
  •  Mksud nye bako separuh masak cucuk ngn lidi pastu bako blik smpi kuning. ye btl tu..tp bagi die naik dulu ye br cocok dgn lidi..pastu smbung bakar smpai kuning
  • Trpulang pd semua..pd sya klu kuarkn plk nk cucuk lg dh jd 2 keje..klu spray air..sekali jln je..hehe
  •  Aah..cahaya petunjuk sblm bakar spray dlu..mcm tu jgk klu nk bt roti..msti spray dgn air@susu utk bantu doh naik
  • Paipkn filling siap2 Nurul Fateehah..msuk p/ais sdp dmkn sejukkkkkÄ·...ekeke

No comments:

Post a Comment