Monday, September 14, 2015

KEK PELANGI KUKUS



♡ KEK PELANGI KUKUS ♡

Kita buat 2 adunan menggunakan loyang 10x10x3 dan kukus selama 2 jam

Bahan-Bahan (Loyang 7x7x3)

¾ cawan gula kastor
Kita kurangkan jadi1/2 cawan aje
tapi tetap manis smile emoticon

1 Cawan Mentega

3 biji telur

¼ cawan susu pekat

¼ cawan serikaya

1½ cawan tepung gandum

1 sudu kecil serbuk penaik

1 sudu besar koko

1 sudu kecil vanila

*Sedikit pewarna merah jambu,
*hijau, kuning, ungu, jingga

( Cara membuat )

1~ Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebatikan...

2~ Masukkan susu pekat, serikaya dan vanila. Kacau rata dan bubuh tepung gandum bercampur serbuk penaik, bila sebati..

3~ bahagikan kepada ( 7 ) Warnakan berbeza termasuk satu adunan dengan koko.
Sudukan selang seli ke dalam mangkuk

4~ (Aluminium) yang sudah dilengser dengan marjerin dan alas dasarnya dengan kertas kalis minyak.

5~ Tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 1 jam atau hingga masak.

6~ ★Untuk kek lebih lembut, tambah 2-3 sudu besar susu segar/cair...

7~ yang ini saya tak tambah susu pun,
namun begitu kek tetap lembut... wink emoticon

8~ Jika bahagi ke dalam mangkuk2 kecil,
Masa mengukus lebih pendek....

No comments:

Post a Comment