Monday, September 14, 2015

pizza gebu




pizza gebu..sekejap je licin..
resepi pizza
* 1 kg gandum
* 1 sb mentega/marjerin
* 3 sb susu pekat
* 1 paket mauripan (masuk dlm secawan air suam,kacau sebati n biarkn dlm 10-15mnt,biar berbuih)
* sedikit garam
* 2 sb susu cair (xnak letak pn xpe)
* air secukupnya
cara:
1. Gaul gandum dgn mentega sampai sebati. masukkan susu pekat.
2. Buat lubang kt tgh n masukkn bancuhan mauripan..gaul sebati n masukkn air sedikit demi sedikit.
3. Uli adunan smpai menjadi doh yg lembut n xmelekat kt tgn.
4. Perap doh dlm 2-3 jam.(sy suke jemur kt tgh panas,jap je kembang)
5. Bile dh kembng,canai doh.letak tepung cket mse nk canai tu. pastu biarkn dlm 15-30 mnt..nmpk cm dh naek mengembang cket,blh ltk toping.
6. Panaskn oven terlebih dlu sebelum msukkn pizza. Bakar dlm 15-20mnt. Nmpk cm dh naek kembng 2 dh kire masaklh..
Toping (sosej style)
sosej
mix vegetable
mayonis
sos
cheese slice or cheddar cheese
toping (sardin style)
tumis bwg putih(cincang),masuk ikan sardin,bwng besar(dadu),lada benggala,sos cili,sedikit air asam jawa,garam.
*utk toping blh nk letak ikt tekak msing2..

No comments:

Post a Comment