pizza gebu..sekejap je licin..
resepi pizza
* 1 kg gandum
* 1 sb mentega/marjerin
* 3 sb susu pekat
* 1 paket mauripan (masuk dlm secawan air suam,kacau sebati n biarkn dlm 10-15mnt,biar berbuih)
* sedikit garam
* 2 sb susu cair (xnak letak pn xpe)
* air secukupnya
* 1 sb mentega/marjerin
* 3 sb susu pekat
* 1 paket mauripan (masuk dlm secawan air suam,kacau sebati n biarkn dlm 10-15mnt,biar berbuih)
* sedikit garam
* 2 sb susu cair (xnak letak pn xpe)
* air secukupnya
cara:
1. Gaul gandum dgn mentega sampai sebati. masukkan susu pekat.
2. Buat lubang kt tgh n masukkn bancuhan mauripan..gaul sebati n masukkn air sedikit demi sedikit.
3. Uli adunan smpai menjadi doh yg lembut n xmelekat kt tgn.
4. Perap doh dlm 2-3 jam.(sy suke jemur kt tgh panas,jap je kembang)
5. Bile dh kembng,canai doh.letak tepung cket mse nk canai tu. pastu biarkn dlm 15-30 mnt..nmpk cm dh naek mengembang cket,blh ltk toping.
6. Panaskn oven terlebih dlu sebelum msukkn pizza. Bakar dlm 15-20mnt. Nmpk cm dh naek kembng 2 dh kire masaklh..
Toping (sosej style)
sosej
mix vegetable
mayonis
sos
cheese slice or cheddar cheese
1. Gaul gandum dgn mentega sampai sebati. masukkan susu pekat.
2. Buat lubang kt tgh n masukkn bancuhan mauripan..gaul sebati n masukkn air sedikit demi sedikit.
3. Uli adunan smpai menjadi doh yg lembut n xmelekat kt tgn.
4. Perap doh dlm 2-3 jam.(sy suke jemur kt tgh panas,jap je kembang)
5. Bile dh kembng,canai doh.letak tepung cket mse nk canai tu. pastu biarkn dlm 15-30 mnt..nmpk cm dh naek mengembang cket,blh ltk toping.
6. Panaskn oven terlebih dlu sebelum msukkn pizza. Bakar dlm 15-20mnt. Nmpk cm dh naek kembng 2 dh kire masaklh..
Toping (sosej style)
sosej
mix vegetable
mayonis
sos
cheese slice or cheddar cheese
toping (sardin style)
tumis bwg putih(cincang),masuk ikan sardin,bwng besar(dadu),lada benggala,sos cili,sedikit air asam jawa,garam.
tumis bwg putih(cincang),masuk ikan sardin,bwng besar(dadu),lada benggala,sos cili,sedikit air asam jawa,garam.
*utk toping blh nk letak ikt tekak msing2..
No comments:
Post a Comment