Monday, September 28, 2015

donut dan donut sosej

Diya Nadia 4 cawan tepung gandum 
2 sudu besar yis
2 sudu besar gula pasir 

1 cawan air suam ( bergantung pd doh)
7 sudu besar minyak masak/ minyak jagung 
1 sudu besar shortening .. 
Cara-cara .. 
Satukn tepung,yis,gula pasir n air suam .. Putarkn sehingga sebati .. Masukkn minyak masak ( gantikn minyak jagung jika ada) .. Masukkn shortening .. Putar sehingga doh menjadi kenyal ( membrane test) .. Biarkan kembang 2 kali ganda .. Tumbuk .. Biarkn kembang lagi .. Bentukkn donut n terus masuk dlm kuali goreng hingga kekuning-kuningan (jika nk terus mkn) . separuh masak (jika nk frozen) .. smile emoticon


mini hotdog versi goreng..pkai adunan donut ja..


Siti Hasmeera adunan tepung
1kg tepung gandum
1 paket yis (11g)

3sudu bsr marjerin(di cairkan)
2sudu bsr susu pkat manis
3sudu besar gula
1sudu kecil garam
2-2 1/2 cawan air

cara2
satukan 2cwn air terdahulu (yg 1/2cwn tu biarkan dulu) bersama garam gula & yis
bila yis berbuih bleh la satukan dlm tepung td bersama marjerin cair dan susu..adun shingga tepung x melekat di tangan..
ttupkan dgn kain basah shingga adunan mjadi 2x ganda..
kemudian bulat2kn sebesar ibu kaki (hihihi)
sosej 1batang potong 4..
kmudian uli doh td cara memanjang dan lilit keliling sosej td..biarkn selama 30minit shingga kembang & goreng..

No comments:

Post a Comment