Sunday, August 9, 2015

BINGKA TELUR, BINGKA ROTI JAGUNG, BINGKA CHEESE SARAWAK, BINGKA SUSU

* refer tip membingka
BINGKA TELUR NOXXA (Editan Cik Kiah Kicen)
Bahan2:
6 biji telur
2 cawan air daun pandan
800 ml santan
1 1/2 cawan gula
1 sdt garam
4 sdb butter - cairkan
Cara2:
📌 blend semua bahan hingga rata.
📌 tuang adunan dlm inner yg dilengser minyak dn steam 25 minit.
📌 potong bila sejuk. 

BINGKA ROTI JAGUNG NOXXA (Editan Cik Kiah Kicen)
Bahan2:
3 biji telur
1 cawan gula kastor
100 gram butter- cairkn dn biar suam
1/2 sdt garam
1 sdt esen vanilla
12 kpg roti putih - potong dadu
1 1/2 cawan tepung gandum
1 litre santan
1 tin jagung krim
Cara2:
📌 campurkn telur dan gula. Kacau sebati. Tambah butter, tepung dan garam. Kemudian tuang santan dan kacau sebati.
📌 masukkn roti dn biar terendam dlm 15 minit. Masukkn jagung krim dn kacau rata.
📌 tuang adunan dlm innerpot yg dilengser minyak dn steam 25 minit.
📌 biarkn betul2 sejuk baru potong.

BINGKA CHEESE SARAWAK NOXXA (Editan Cik Kiah Kicen)
Bahan A:
1 peket agar2 cap ros (13g)
3 cawan air
1 cawan gula pasir
Bahan B:
250 gram butter
250 gram creamcheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis @ krimer
1 1/2 cawan tepung jagung
3 biji telur ayam
1 sdt esen vanilla
Cara2:
📌 masak bahan A dn ketepikan biarkn panas agar tidak mengeras.
📌 pukul telur hingga kembang, masukkn butter dn susu. Pukul rata.
📌 masukkn tepung, cream cheese dn esen vanilla. Pukul hingga sebati.
📌 masukkn bahan A yg masih panas td dn pukul laju.
📌 tapis adunan dlm innerpot dn steam 25 minit. Potong bila sejuk.
📌 utk pukul tu sebaiknya guna kitchen aid mixer.

BINGKA SUSU NOXXA (Editan Cik Kiah Kicen)
Bahan A:
1 cawan susu cair @ segar
3/4 cawan susu pekat manis
25 gram gula pasir
1 cawan tepung gandum - ayam
2 biji telur
Bahan B:
2 cawan air
61/2 sdb butter
5 sdb tepung kastard
1/2 sdt esen vanilla
1/2 sdt garam
Cara2:
📌 satukn bahan A dan ketepikan.
📌 satukn bahan B, gaul rata dn masak atas api sederhana sehingga memekat.
📌 masukkn bahan A dn terus kacau hingga pekat.
📌 tuang dlm inner yg dilengser minyak dn steam 25 minit.
📌 potong bila sejuk.

No comments:

Post a Comment