Sunday, August 9, 2015

BINGKA PISANG, BINGKA UBI, BINGKA KENTANG DAN BINGKA BERLAUK

*refer tips membingka
BINGKA PISANG NOXXA (Editan Cik Kiah Kicen)
Bahan2:
10 biji pisang berangan - lenyek
3/4 cawan gula*
1 cawan tepung gandum*
1 kotak kecik santan (200 ml)*
1 cawan susu cair*
1 biji telur*
2 sdb butter*
Sedikit garam
Cara2:
📌 blender semua bahan tanda *
📌 tuang adunan dlm bekas pissng yg dilenyek tadi. Gaul rata.
📌 masukkn dlm innerpot yg dilengser minyak dn steam 25-30 minit.
📌 biar sejuk baru potong.
BINGKA UBI NOXXA (Editan Cik Kiah Kicen)
Bahan2:
5 cawan ubi parut
1 1/2 cawan santan pekat
4 sdb gula
1 cawan gula mersh
1 sdt garam
Cara2:
📌 masak gula merah bersama santan sehingga hancur dn tapis.
📌 masuk semua bahan dlm mangkuk dn gaul rata.
📌 lengser inner dgn minyak dan tuang adunan dalam inner.
📌 steam 25 minit. Sejukkn baru potong.
📌 jika sukakn bingka yg garing2 boleh masuk oven dn bakar pada suhu 190@10 minit
BINGKA KENTANG NOXXA (Editan Cik Kiah Kicen)
Bahan2:
2 biji ubi kentang - rebus dn lecek
1 biji telur
2/3 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan
Pewarna kuning
1/3 sdb minyak sapi- cairkn
3 sdb susu cair
Cara2:
📌 kacau telur dan gula, masukkn tepung dan santan. Kacau rata dan tapis.
📌 tuang dlm ubi kentang dan masukkn minyak sapi cair. Gaul rata.
📌 lengser minyak innerpot dn tuang adunan. Steam 25 minit.
📌tunggu sejuk baru potong.
BINGKA BERLAUK NOXXA (Editan Cik Kiah Kicen)
Bahan2 Inti:
200 gram daging kisar
2 sdb rempah kari daging
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 biji bawang besar - dadu
Minyak
Cara2:
📌 Kisar bawang putih & halia. Tumis hingga naik bau.masukkn kari daging dan kacau hingga pecah minyak.
📌 masukkn daging kisar, sedikit air dn garam. Masukkn bawang dadu dn tekan HP5 minit. Stirfry bagi kering.
Bahan2 adunan:
350 gram tepung
500 ml santan
1000 ml air
5 biji telur ayam - pukul manja
1/2 sdt garam
2 sdb minyak sapi - cairkn
Pewarna kuning
Cara2:
📌 satukn semua bahan dn kacau guna whisk hingga rata. Kemudian tapis.
📌 lengser inner dgn minyak dn tuang adunan . Letak bahan inti dn taburkn hiasan daun sup, daun bawang dn cili merah yg dihiris.
📌 Steam 30 minit dn sejukkn baru potong. 

No comments:

Post a Comment