Tuesday, October 13, 2015

CREAM PUFF


Sy ingin berkongsi resepi CREAM PUFF yg sll sy buat utk niaga...smg bermanfaat..
Sukatan dan cara ada pd stiap gambar ya shabat2..


100ml air
45g marjerin pelangi
Didihkan spt dlm gambar
Didih ganas ye..api besakn


65g tepung gandum
Bila dh didih ganas td... Masukkn tepung.
Kacau guna senduk kayu...
Sampai sebati smuanya...spt dlm gambar.pastikan tepung dh x mlekat d kuali ya..


Masukkan dlm bekas..

2 bji telur gread A
Masukkn sbji...mixer...bila dh bcampur telur td dgn tepung..masukkn lg sbji...mixer lg
Smpai adunan jd mcm dodol...
Adunan tgh pns tu... Terus masukkn telur..sbji demi sbji.. 

Guna cup no2.. Nozel bintang.x pkai nozel pun xpe.. Masukkn Je dlm plastik piping.gunting hujung plastik.pancitkan dlm cup.

Celup jari d air..Tekan hujung tepung yg bertanduk td..spy tenggelam hujung tanduk itu..
Bakar pd suhu 200'c utk 15mnt ptama..
Bila doh dh naik gemok bulat comel..turunkn suhu kpd 180'c...dan teruskn pembakaran smpai warna bertukar coklat kperangan..
 Suhu pertama yg tggi tu dlm 15mnt... Lps tu suhu kdua yg rendah sikit tu anggaran lbh kurg 15mnt juga... Tgok pd suhu oven masing2 ye... Mcm oven sy ni api dia pns..jd utk suhu kdua tu sy bakar lbh kurg 10mnt aje... Atau nk mudah faham... Sis baka suhu yg kdua tu smpai warna puff jd keprangan, cup no1.sll org buat apam pokadot..sy guna yg sblhnya tu


Inilah hasilnya bila puff naik..

Utk inti creamnya...dr dulu smpai skarang...sy x pernah ubah resepi...dan cream ni sgt ssuai utk suhu sejuk atau suhu bilik..

500ml susu full cream ( tak kisah brand apa ) sy sll guna dutch lady
85g gula pasir
40g tpg gandum
30g tpg jagung
1 sd mkn vanila
75g marjerin pelangi*

Masukkn smua bahan dlm kuali KECUALI marjerin
Masak smbil kacau guna whisk smpai adunan jd pekat.kacau tu spy adunan x bketul2. Bila dh pekat.. Masukkn marjerin.kacau sebati..sejukkn..

Masukkn inti cream td dlm plastik piping..gunting hujungnya dan ikat d pangkalnya..

Puff yg kosong td d gunting tepinya...

Pipe kn inti cream td ke dlm puff yg kosong..penuhkan..
Bila dh siap smua..taburkan dgn dusting sugar ( ada jual d bakery ) atau gula halus... Pun boleh
Cuma bezanya dusting sugar ni dia hilang..x mcm gala halus/gula icing..dusting sugar ni ia kekal..x hilang...

No comments:

Post a Comment