Thursday, December 17, 2015

fucuk grg berinti


Kalau kite mkn d restoren homemade yong tau fo, kite akn jmp masakan ini. Bhn yg sering kali d gunakn ialah isi ikan tenggiri. Kali ini saye nk kongsikn dgn bhn yg menggunakn isi ayam. Blh jg d campor dgn isi udang. Ade yg nk mncube masakan ini...fucuk grg berinti...
 ni slh satu dimsum,selalu ade gravy masam manis kt ats fuchuk cina ni.mmg sedap..
Nur Dania Watea kt tpt kite,dorg serve ni dgn cecah sambal udg kering @ geragau,mayonaise,cili sos pun ade gak..tgok ssetgh kedai jugak lah..mkn panas2 mmg sedap ni sis kan 
Resepi fucuk grg berinti
Bhn2:
Fucuk keping d potong 6 bhgn n rendam skjp. Lap bg kering. Ketepikn
Isi ayam bhgn dada*
Anggerik d rendam*
Daun ketumbar n daun bwg*
3 inci karot*
Sebiji cili besar d buang biji*
1 sdb tpg jagong
Garam, gule, pk aji, ld sulah
1 sdb air
Cara2:
Semue bhn bertanda* d cincang lumat. Perasekn dgn garam, gule, pk aji n ld sulah. Sebatikn. Bbh tpg jagong n 1 sdb air. Gaul hingge sebati.
Ambek fucuk n ratakn inti d keseluruhan fucuk n gulong. Buat hingge habes. Lps itu grg fucuk hingge garing. Siap utk d hidang.
Selamat mencube...
‪#‎saye‬ camporkn sikit isi udang. Blh jg d tambah sdikit sengkuang cine yg d cincang halus#
Anggerik tu sejenis cendawan. Ade yg panggil fungus n cendawan telinge kere


Yati Mohd Ni contohnye

No comments:

Post a Comment