Thursday, December 17, 2015

cucur jawa


Hari ni mak mentua ajar buat cucur jawa utk breakfast. 
Siti Nani Ismail kuih penjaram,mak selalu bt warna hijau, kadang2 campur dgn durian

Siti Nani Ismail kuih penjaram,mak selalu bt warna hijau, kadang2 campur dgn durianSiti Nani Ismail kuih penjaram,mak selalu bt warna hijau, kadang2 campur dgn durianNurul Izzah's photo.
Nurul Izzah's photo.
Nurul Izzah's photo.
Nurul Izzah's photo.
'Bahan2 dia tepung gandum ,tepung beras,gula putih,gula merah....'
1)tepung gandum 2 cawan

2)tepung beras 2 cawan

3)gula putih 1 cawan campur dlm tepung gandum

4) cawan yg digunakan mestilah cawan yg sama

5)
Gula merah 1 cawan rebus dlm 2 cawan air putih sis .rebus sampai hancur.

6)selepas dibiarkan sejuk gula merah yg dah direbuskan tu.tuang dlm campuran gula putih n tepung gandum.

7)jgn campur dgn air masa dlm bancuhan ni.

8)selepas sekata bancuhan tu,tapis utk bagi bancuhan lg licin dan buang kalo ada serpihan2 gula merah.

9)biasanya kalau goreng pg ni.semlm dah buat bancuhan dan dibiarkan semalaman.ni petua org2 tua utk bg lg sedap la. Kalu dibiarkan semalaman x perlu letak dlm peti ais sis.  X masam sis.sebb bahan asas je yg digunakan

Api jgn kuat sgt utk bg bentuk topi tu.
Fisyah Noor Btul tu.api sdrhana sahaja.minyak pun x blh bnyk sngt .

Fisyah Noor Klu saya.
2 cwn tpng beras
1 cwn tpng gandum cap wau atau sauh.
1/2 gula pasir
1/2 gula merah
1 sd teh garam
1 1/2 cwn air.
Campur smua bhn diatas kacau smpai sebati smua gula smpai  hancur.
Blh dh gorng .

Nurul Izzah Sis Dhiya Dahlia api kena sederhana,kalo sis bancuh pg ni.ptg nanti br boleh goreng.satu lg kena try byk kali dlu sis.sy pon percubaan kali 3 baru jd.b4 ni buat je buang sebb x jd

No comments:

Post a Comment