Thursday, December 17, 2015

Cheesetart Montok


[Fenomena Cheesetart Montok]
Salam.
Akhirnya, setelah ditelaah segala tips sifu2 dalam ni
sis Zaty Alias
sis Sukeriah Saari
sis Effa Yus
sis Norsila C-La
Ini yang jadi. Tp masih belum pandai licinkan permukaan cheese.
Saya punya saiz 6 cm diameter. Satu resepi shell, 2 resepi cheese. Dapat banyak ni ja T___T
Tu yang nak tanya otai, agak2 berapa RM nak jual ya. Seriously mmg takut nak bagi harga, takut customer kata cekik darah.
Shell Tart (resepi Azita Zain)
170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
5. Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
6. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
7. Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.
Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
CREAM CHEESE FILLING
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
30 gram butter
1 biji telur Saiz c (atau ambil 3 sudu besar sahaja), kalau lebih telur, adunan akan cair
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Putar cream cheese, butter dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
Adunan jangan terlalu lembik dan jangan terlalu keras.
Dipersilakan share jika bermanfaat
dah letak cream cheese nak bakar tak tkaseh
 Bakar 5 minit sj kak

Fattah Ahmad Akk gne cream cheese ape ye jd putih gebu..sdapnye...

Farha Maskuriy philadelphia cream cheese.

Sukeriah Saari Sy guns tatura ja

Fattah Ahmad Akk Sukeriah Saari bt cmne jd putih tu.slalu guna tartura jd kuning2 sikit

Sukeriah Saari pukul cheese dgn gula sampi gebus tk

Zaty Alias Tahniah awk..nti permukaan tu licinkan lgi. Kena paip laju2. Jgn sikit2. Sikit2 tu jadi x licin . Paip dr bawah naik ke atas. Kdg sbb adunan keras lgi... xpe. Keep it up... semoga bisness awk trus success..😙

Sukeriah Saari Betul kena terus paip br lincin permukaan

Aah sbb saiz 6 cm ni besar. So rasa macam makan mini cheesecake pon ada
Farha Maskuriy Seksyen 23 shah alam
Ada size 4.5 cm dan 6 cm

Farha Maskuriy 2 size berbeza
Rosliza Mohd Razali Member jual 50biji rm70...cistat nutella 4.5cm
Lizz Liza Sy buat saiz 5.5 rm1.30 sebiji..Murahnya. Saya kira modal pon x balik
Sukeriah Saari . Akak duluu juai murah lps tu br naik rm1.5 memang kata mahai to tgk la kita letak byk cheese.
Zaty Alias Tu la kak... dpt seadunan dlm 30 biji jeLikeReplyNovember 16 at 7:32am

Zaty Alias Ok2. InshaAllah. Nti zaty up hrga. Kalau size 4.5cm bese akak jual brpe

Sukeriah Saari Akak juai size 5 sj rm1.5

Farha Maskuriy Noted.

Montok 4.5 cm price RM1.50 - RM2.00

Biasa kurus 4.5 cm price
RM1.00 - RM1.20

Take note kawan2!
Lepas ni buat 4.5cm ja la

Junaidah Jaafar cmni sy jual 50biji.rm45 siz 4.5
mini pack 8biji rm7
bg murah2 shj supaya semua mampu beli
 bkr dulu bru ubuh cheese
Anis Nisa Saya jual cheese tart nutella rm1.20 tu pon org kata mahal. Cheese tart biasa rm 0.90.pin ckp mahal.saiz 5cm

2 comments:

  1. Bakar 5 minit je ke? Guna suhu brapa tu? Oven his apa atas n bawah siap kipas ya? Atau just api atas bwh je?

    ReplyDelete
  2. Bakar 5 minit je ke? Guna suhu brapa tu? Oven his apa atas n bawah siap kipas ya? Atau just api atas bwh je?

    ReplyDelete