[Fenomena Cheesetart Montok]
Salam.
Akhirnya, setelah ditelaah segala tips sifu2 dalam ni
Ini yang jadi. Tp masih belum pandai licinkan permukaan cheese.
Saya punya saiz 6 cm diameter. Satu resepi shell, 2 resepi cheese. Dapat banyak ni ja T___T
Tu yang nak tanya otai, agak2 berapa RM nak jual ya. Seriously mmg takut nak bagi harga, takut customer kata cekik darah.
Shell Tart (resepi Azita Zain)
170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
5. Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
6. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
7. Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
5. Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
6. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
7. Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.
Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
CREAM CHEESE FILLING
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
30 gram butter
1 biji telur Saiz c (atau ambil 3 sudu besar sahaja), kalau lebih telur, adunan akan cair
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
30 gram butter
1 biji telur Saiz c (atau ambil 3 sudu besar sahaja), kalau lebih telur, adunan akan cair
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Putar cream cheese, butter dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
Adunan jangan terlalu lembik dan jangan terlalu keras.
Putar cream cheese, butter dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
Adunan jangan terlalu lembik dan jangan terlalu keras.
Dipersilakan share jika bermanfaat
Aah sbb saiz 6 cm ni besar. So rasa macam makan mini cheesecake pon ada
Bakar 5 minit je ke? Guna suhu brapa tu? Oven his apa atas n bawah siap kipas ya? Atau just api atas bwh je?
ReplyDeleteBakar 5 minit je ke? Guna suhu brapa tu? Oven his apa atas n bawah siap kipas ya? Atau just api atas bwh je?
ReplyDelete