Resepi Nasi Dagang Mak Kembang
Bahan2 Nasi
1) 7 cup beras Pussa Gold ( sy guna cawan polistrin)
2) 1 cup beras pulut
3) Air 8 cup ( cawan polistrin)
4) 1 kilo santan @ 1 ¹/2 kilo ( dicpur bersama garam n gula secukup rasa. Lemak masin2
5) 10 -15 ulas bawang merah ( dimayang halus)
6) halia n halba secukupnya ( halba dimayang) .
Cara2
1) Basuh beras pussa gold n beras pulut kemudian toskan
2) masukkan beras bersama-sama air kedalam periuk noxxa
3) Tekan H.P selama 7 minit
4) Dah bunyi n keluarkan wap dia. Sy bukak penutup nya dan kemudian masukkan bawang, halia yg dihiris halus serta halba. Tutup penutup dalam 3 minit.
5) angkat nasi yang telah dimasak dlm bekas yg lebih besar untuk di arung/ digaul bersama santan.
6) Gaul sampai sebati.
Aleeya Putri Pn Marina Ahmad... Tutup bodo je xyah tekan ape2 wap panas ada lg... Tujuannye nak layukan je bawang n halia tu
Aleeya Putri Puan Achik Ita Jsd Kelantan x basi n x de bau nak basi pun sbb wap periuk masih panas so santan akan masak. Lagi tahan pd sy kukus biase
Aleeya Putri Sy kerap wat nasi dagang sebb family suami memang suka nasi dagang. Dulu mula2 kawin bapak mertua sy ckp teringin nak mkan nasi dagang gelabah gak call mak kat kg.. Huhhh sib baik lulus.
Skrg bapak mertua lg puji sbb nasi dagang noxxa lagi lembut n x muak langsung
Ok dah siap nasi dagangnya.
Aleeya Putri Resepi Kuah Nasi Dagang
1) Ikan Aya/ tongkol yg di rebus( 0rg ganu kata kukus) kukus 2 @3 hari lg sedap. Kukus sekli bersama lengkuas asam keping bawang putih daun pandan n garam
2) cili boh n rempah gulai ( sy guna cili boh n rempah dayang suri dr ganu.
Aleeya Putri
4) 3 biji cengkih, 1 biji bunga lawang , sedilkit kulit kayu manis n 2 biji buah pelaga
5) bawang besar , merah n halia ( ikut citarasa)
6) cili api
Cara memasak
1) tumis bunga cengkih,buah pelaga, bunga lawang n kulit kayu manis bersama seulas bawang merah n putih yg dimayang sy masukkan juga sehelai daun pandan dlm tumisan tersebut
2) bila dah naik bau sy masukkan cili boh tunggu sampai masak
3) Dlm periuk yang lain sy masukkan bwang besar, bawang merah, bawang putih dan halia yang diblender. Masukkan bahan2 no 1&2 kedalam periuk yang sama. Kacau sampai sebati kemudian sy masukkan rempah gulai nasi dagang. Bila dah mendidih sy masukkan santan dan tunggu lg sehingga mendidih kemudian masukkan pula ikan tongkol tadi. Sy masukkan sekali bahan2 dlm rebusan air td agar rasa kuah lebih sedap
4) garam , perasa n gula secukupnya
5) bila kuah dah mendidih lama baru sy masukkan cili api kemudian tutup api.
No comments:
Post a Comment