Saturday, February 13, 2016

1 cawan t. gandum
1 cawan gula pasir
3 biji telor
secubit garam

whisk  dan bako, letak minyak sekit atas pembakar bread maker tu

Hasl Jali Ok sbb ramai sgt tanya, so bg details kat sini ya, tu gambar step2 nk buat, cara2 dia Pukul telur+gula+garam dulu sampai kembang guna mixer, sy guna hand blender sb malas kuarkn mixer then baru masuk tepung guna kaedah kaup balik menggunakan spatula or senduk kayu then letak je dlm sandwich maker tu. sebelum letak adunan tu sapu minyak dlu tau supaya tak melekat, dan kena TUTUP tau, tu tak tutup sbb nk snap gmbr pastu tutup balik la hikhik. biasanya sandwich maker ni bila dh masak lampu padam so kena bukak tgk sama ada bahagian bawah dah perang belom, kalau rasa dh masak dh bole kuarkn, bahagian ats tu mmg dia kuning muda sikit, kena tgk bahagian bawah, kalau rasa nk garing2 sikit bole tutup sekali lg, adunan ni bole dpt dlm 17-20bj. Telur size apa pon xtau la sbb byk kli dh buat guna size hentamlah belalang tp tetap menjadi hehe, nk lg gebu bole tmbh sebijik lg telur, xtau bole simpan lama tak sbb xpenah sempat simpan lama, salu cepat habis serius tak tipu ohyaa gula tu resipi asal 1 cup penuh tp sy mmg krgkn sikit je, cuba tgk gmbr dlm cawan sukat tu nk kata 3/4 pon mgkinla atau lebih ckit tp kalau ltk 1 cup penuh pn ok je x manis melampau

Erma Sahir tq sis, saya dah cuba mmg menjadi resepi tu.. cuma cara masak saya modified sbb sy tak de sandwich maker...


Erma Sahir saya guna pemanggang ajaib ni...

Erma Sahir saya guna acuan bahulu loyang nipis. saya letak dlm pemanggang ajaib. api sederhana kecik. time dlm 10 minit. pastikan pemanggang ajaib dan acuan tu dipanaskan sekali dahulu dlm lebih kurang 10 hingga 15 minit sblum masuk adunan.

No comments:

Post a Comment