APAM PANDAN
Facebook Page : Resepi Kek & Puding
Bahan-bahan :
Bahan A:
1 sb yis mauripan
1/4 cawan air suam
1 st gula pasir
~ disatukan dan biarkan naik @
berbuih
.
Bahan B:
1 cawan gula pasir
3 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
2 cawan air pandan (12 helai daun
pandan + 2 cawan air ~ dimesin)
pandan emulco secukupnya ~ jika x
guna air pandan
pewarna hijau
~ disatukan dan dimesin
.
Bahan C:
kelapa parut putih
sedikit garam
~ digaul rata dan kukus sekejap
.
Cara:
.
1. Dalam bekas, campurkan bahan A dan
B. Gaul sebati.
2. Biarkan selama 1 jam hingga naik 3
x ganda.
3. Acuan disapukan dgn sedikit
minyak.
4. Bila adunan dah naik, masuk dlm
acuan dan biarkan sekejap, lebih kurang 10 minit.
5. Kukus dengan api sederhana selama
20 minit atau sehingga masak.....cucuk ngan lidi x melekat.
6. Sejukkan, baru keluarkan dari
acuan.
7. Sedap dimakan dgn kelapa parut
putih.
— w
No comments:
Post a Comment