Bahan2:
1. 500g tepung
2. 1 peket ibu roti / yis 11g
3. Secubit garam
4. Air secukupnya...biasanya 1 cawan dah cukup
1. 500g tepung
2. 1 peket ibu roti / yis 11g
3. Secubit garam
4. Air secukupnya...biasanya 1 cawan dah cukup
Cara2:
1. Gaul tepung, yis & garam...gaul kering.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil uli tepung hingga sebati...pastikan adunan tak lembik. Uli sampai tepung tak melekat di tangan.
3. Bulat2kan doh sebesar saiz tutup botol minyak masak yg 5 liter tu. Bulat besar2 la...
4 . Biarkan doh naik sekali ganda...dalam 10 minit...lepas tu ambik sebiji2...lenyek atas papan potong ka, atas dulang ka, atas lantai ka.. biasa jadi saiz besar piring nasi.
5. Letak atas kuali rata. Kalau elok adunan n cara lenyek doh...cantik la naik rotinya...
1. Gaul tepung, yis & garam...gaul kering.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil uli tepung hingga sebati...pastikan adunan tak lembik. Uli sampai tepung tak melekat di tangan.
3. Bulat2kan doh sebesar saiz tutup botol minyak masak yg 5 liter tu. Bulat besar2 la...
4 . Biarkan doh naik sekali ganda...dalam 10 minit...lepas tu ambik sebiji2...lenyek atas papan potong ka, atas dulang ka, atas lantai ka.. biasa jadi saiz besar piring nasi.
5. Letak atas kuali rata. Kalau elok adunan n cara lenyek doh...cantik la naik rotinya...
No comments:
Post a Comment